IJsland als verassing in de play-offs voor WK 2014

IJsland als verassing in de play-offs voor WK 2014Gepubliceerd:22-10-2013

Het was voor veel IJslanders waarschijnlijk een droom, aan het begin van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap in Brazilië volgend jaar; plaatsing voor de play-offs. Het team van onder meer Ajacied Sigthórsson, wist deze droom afgelopen wedstrijden echter in vervulling te laten gaan door met 1-1 gelijk te spelen tegen Noorwegen en daarmee een tweede plaats te verzekeren.

IJsland, dat Zwitserland, Slovenië, Noorwegen, Albanië en Cyprus loot in groep E, leek op voorhand niet een van de favorieten. Zeker Zwitserland, dat eerste werd in de groep, en Noorwegen zijn op papier sterkere teams. Volgens recordinternational van IJsland Runar Kristinsson, is het succes van de IJslandse formatie te anken aan het kunstgras. “De omslag is er gekomen toen er een paar indoorhallen gebouwd zijn met kunstgras. Zo kunnen de spelers de hele winter blijven doortrainen.”, aldus Kristinsson tegenover Sporza. Hij voegt eraan toe: “We hebben echt een goede jeugdopleiding. Al onze nationale jeugdelftallen doen het momenteel goed. Met Lars Lagerbäck hebben we bovendien een ervaren bondscoach aan het roer. Hij loodste eerder al Zweden naar verschillende WK’s en EK’s.”

Volgens Kristinsson ligt de kracht van het huidige IJsland op het middenveld en in de voorhoede, daar waar ook Sigthórsson en Finnbogason (SC Heerenveen) spelen. Laatstgenoemde is momenteel de topschutter van de Eredivisie, maar maakte in het shirt van IJsland slechts vier goals in dertien wedstrijden. Ook de kans op een positief vervolg aan de play-offs schat Kristinsson niet slecht in: “Ik zou het liefst Griekenland loten. De thuiswedstrijd is in november en dan is het hier onder nul.”. Een temperatuur die de IJslandse formatie wel gewend is, maar de tegenstander zou kunnen opbreken.

Hoewel IJsland voor velen een vrij anoniem land is, als het aankomt op internationale toernooien, heeft het land toch ruim zeventig profs spelen in Europa. Een hoog aantal, voor een land als IJsland!

Spelersbiografieën

  • Georginio Wijnaldum
  • Stefan de Vrij
  • Wesley Sneijder
Alle spelersbiografieën


Eerst volgende wedstrijd oranje:

  • Geen wedstrijden gepland!

Poll

Wat gaat oranje presteren in Brazilië?

Ze gaan de wereldcup winnen!

Ze redden het tot de kwartfinale

Ze redden het met moeite tot de halve finale

Ze liggen er direct uit!

Ontvang onze WK Voetbal nieuwsbrief!

Vindt je ons leuk? Klik op de Like button!